Почалося все з того, що ми з друзями вирішили відкрити фізичний магазин іграшок. Точніше, почалося навіть ще раніше: з того, що у нас з дружиною з’явилася дитина 🙂 і тема іграшок стала для нас актуальна.

З чого все почалося

Досвіду відкриття реальних магазинів у нас ще не було, тому методом проб і помилок ми рушили вперед. Знайшли приміщення, офігіли від ціни оренди, але все-таки взяли, закупили обладнання, товару і так далі. Все це влетіло в три рази дорожче, ніж розраховували спочатку. Записали всі витрати і закупівлі в Google-Таблиці, замовили кульок, роздрукували «роздавашки» і призначили день відкриття.

На відкриття народу прийшло багато, і продажів було нормально! І все б добре, але після закінчення робочого дня ми спробували розібратися, що і скільки продали. Хоч ми і намагалися на клаптиках паперу записувати, що продали, але виявилося, що записали ми не все, не всі змогли розібрати, так як писали в поспіху. Та й порахувати, скільки ми отримали чистого прибутку виявилося практично нереально. Потрібна була програма обліку.

Ми почали шукати

Як мені тоді здалося, знайти просту систему обліку-завдання на п’ять хвилин. Торгівля існувала в усі віки, що існує більш давнє, ніж торгівля?

Отже, вимоги прості: вести облік, скільки товару в магазині, мати можливість швидко, за допомогою сканера штрих кодів, додавати продажу, записувати різні витрати, такі як оплата зміни килимків в магазині. Ну і головне – бачити в якійсь таблиці, скільки ми заробили на кожному продажу, за день, тиждень, місяць. Так би мовити, різниця між ціною закупівлі та ціною продажу.

Що виявилося

І яке ж було моє здивування, коли я нічого що може бути варто – не зміг знайти. Точніше, всього багато і навіть дуже: шикарні пропозиції впровадження системи обліку під ключ за сотню тисяч гривень і всього за пару місяців, відмінні програми з установкою на Вінду і інтерфейсом а-ля Windows 95. Back to the Future.

Я зареєструвався в безлічі різних сервісів, але кожен був крутіше попереднього і включав в себе мільйони функцій, в яких без пляшки не розібратися. Ввічливі менеджери дзвонили і намагалися мені пояснити, в чому ж різниця між шістьма видами закупівельних цін, і пояснити мені, чому я свою закупівельну ціну ввів не в ту колонку.

Можливо, бухгалтерам і фінансистам зі спеціальною освітою подібні сервіси здаються раєм і елементарщиною, але я зазнав краху. І якщо я зі своїм досвідом розробки і бізнесу не зміг в цьому розібратися, як в цьому можуть розібратися новачки?

Ну як же так? А як ведуть облік тисячі малих підприємців, які продають в Instagram, Viber та інших соцмережах?

Для мене стало невеликим шоком, що звичайному продавцю, який веде торгівлю фізичними товарами в інтернеті або в парі фізичних торгових точок, по суті, нема в чому вести свій облік.

Дослідження

Ми з дружиною вирішили провести невелике розслідування і з’ясувати, в чому все ж таки люди ведуть облік і чи ведуть його взагалі. Для початку зробили опитувальник у найпопулярнішій бізнес-спільноті у Facebook та отримали понад 100 відповідей та десятки коментарів.

І моя теорія знову підтвердилася: переважна більшість простих підприємців ведуть свій облік в Excel (Microsoft може пишатися) і не використовують ніяких сервісів і програм.

Другим кроком спробували звернутися безпосередньо до власників торгових сторінок в соцмережах і запитати їх. Я найняв підрядника, який опитав більше тисячі власників груп і сторінок і переслав мені їх відповіді.

Тут ситуація виявилася ще більш цікава: також лідирував у відповідях Excel, і дуже часто попадався звичайний паперовий блокнот. Хоча у більших продавців вже фігурували різні програми і сервіси обліку і що цим «займається наш бухгалтер».

Вирішили зробити самі

Якщо говорити чесно, то результатів другого опитування я навіть не чекав, а вже почав розробку сервісу, який ми змогли б використовувати в першу чергу для себе. Так як продажі в магазині йшли і ми, як і всі, стали використовувати Excel. І хоч я його намагався зробити “зручним”: з формулами, підрахунками підсумків, зі сторінками “товари” , “продажі” , “витрати” , але все це було жахливо…

Для першої MVP-версії завдання стояли максимально прості:

  • Знати, скільки товару є в магазині, за яку ціну його купили і за скількі продаємо.
  • Можливість вести облік товару, який ми продаємо по «дропу» (дропшиппинг, продаж товарів без власного складу. – Прима. ред.).
  • Додавати ” Продаж ” в систему швидко і зручно, з урахуванням того, що в магазині може бути кілька покупців одночасно. Для цього найзручніше використовувати сканер штрих кодів.
  • Можливість записувати витрати на обслуговування магазину: оренда, зарплата, інтернет, охорона і так далі.
  • Бачити реальні доходи магазину з урахуванням різниці між ціною закупівлі і ціною продажу і бажано в розрізі каналів продажів. Так як крім фізичного магазину у нас багато продажів через соцмережі, маркетплейси і так далі.
  • При першій же можливості ми стали додавати власні товари в систему і фіксувати перші продажі.

Що зрозуміли в процесі

І знаєте, напевно, скажу банальність, але теоретичний підхід і практика – абсолютно різні субстанції. Самий “неймовірний” зворотний зв’язок про свою роботу я отримував сам же від себе, змінюючи на день продавця.

Одна справа, коли я сиджу вдома за своїм компом і уявляю, що так-то і так-то буде зручно додати товар або продаж, і зовсім інша справа, коли стоїш за прилавком або оформляєш нову партію товару. Це небо і земля. І після таких “вилазок у поле” мені доводилося переробляти все!

Напевно, це одна з причин, чому більшість сервісів, які я намагався тестувати, виявилося нереально використовувати – їх розробники навряд чи перевіряли самі в реальних умовах.

Так, наприклад, довелося повністю переробити вікно додавання продажу, так як в ситуації, коли стоїть в черзі кілька людей, заповнювати навіть кілька полів – занадто довго, все повинно заповнюватися і перебувати автоматично.

Як і незручно натискати маленьку кнопочку ” Додати продаж ” з меню, точніше, взагалі незручно натискати ніяку кнопку. Вікно додавання продажу повинно з’являтися автоматично в момент сканування штрих коду товару з уже всіма заповненими полями.

Або коли перед тобою лежить п’ять ящиків нового товару, який приїхав в магазин, і потрібно кожен товар внести в систему, тоді будь-яке перескакування курсору не в потрібне поле або навіть легке пригальмовування неймовірно дратує.

Що в підсумку

Так ми почали розробку нашого сервісу HugeProfit в березні 2020 року і через майже півроку стали запрошувати перших бета-тестувальників для закритого тестування. І тут відразу пішли нові виклики. Виявилося, що деякі кейси, зручні для нашого магазину, непридатні для інших продавців. Або те, що було для наших товарів непотрібним, виявилося життєво необхідним для інших груп товарів.

Ще через кілька місяців ми відкрили вільну реєстрацію в нашому стартапі, хоча і продовжуємо працювати в бета-режимі досі. Багато розділів ще в розробці і навіть не відкриті для тестування.

Але на даний момент у нас вже зареєструвалися майже 500 осіб і активно ведуть роботу більше сотні продавців з проплаченими тарифами.

Вибираючи модель оплати і тарифну сітку, ми виходили в першу чергу з українських реалій і можливостей малих підприємців, які продають в інтернеті і невеликих магазинах.

Ще в момент пошуку сервісу, в якому можна вести облік для нашого магазину, мене вразила вартість більшості сервісів: від 800 грн на місяць за найслабший тариф з обрізаним функціоналом, в кращому випадку 14 днів тестового періоду, а потім, будь добрий, плати. Для мене, як для людини тільки відкрив магазин і ще працює в мінус, платити такі суми щомісяця – було б неймовірним тягарем. Так само як і для більшості невеликих підприємців.

Тому в нашому сервісі ми зробили тарифи, які залежать тільки від обсягу продажів і кількості товарів в системі. Чим більше ви продаєте, а значить, більш успішні, тим легше вам платити. А також безстроковий повнофункціональний безкоштовний тариф для тих, хто тільки починає свою справу, тільки відкрив свій сайт або завів сторінку для продажу і у кого ще майже немає продажів, але облік-то вести все одно треба!

Завдяки нашим активним користувачем сервіс щодня стає краще. Я особисто спілкуюся з багатьма в Telegram і намагаюся враховувати всі побажання в майбутніх оновленнях. І завдяки цій зворотного зв’язку і побажанням я точно знаю, куди рухатися далі і що ми вибрали правильне, потрібне і затребуване напрямок.

Я впевнений, що протягом цього року ми вже зможемо вийти на мінімальну робочу версію! Але роботи ще дуже багато! А ресурсів поки не вистачає.

У планах у нас повноцінні інтеграції з українськими маркетплейсами, такими як Rozetka, Prom.ua і двигунами магазинів, такими як WooCommerce, OpenCart для автоматичної синхронізації товарів, фіксації продажів і обліку залишків.

А також адаптація системи для виходу на міжнародний ринок і зарубіжні маркетплейси, такі як Amazon. Продають все і скрізь! А нам є що запропонувати продавцям у всьому світі!