Якийсь дисонанс в голові. Ми в якійсь паніці готували це оновлення, перепровіряли та перетестовували все десятки разів, виправляли проблеми, вносили якісь зміни, дискутували годинами… викотили оновлення. А список про що писати майже пустий 🙂 Загалом закрили 43 задачі, але деякі задачі виявились ну дуже обʼємні та важливі й зачіпають майже всіх, тому опишу їх детально. Перепрошую за лонг-рід… але треба.

Різні типи витрат
Головні зміни, які спричинили перерахунок всього і зміни по всій системі, це додавання різних типів витрат:

Звичайна витрата. Все як і було, всі витрати віднімаються від всіх надходжень.

Віднімати з Прибутків з продажів. Це такий тип витрат, який напряму повʼязаний з вашими продажами, тобто в основному це Реклама або Доставка за рахунок продавця. Тобто не можна сказати, що купив за 1000, продав за 1500 і заробив 500 грн на цьому продажі, якщо по суті ви заплатили ще 400 грн за рекламу блогеру чи гуглу. Ці витрати будуть відразу відніматися від показника Прибуток з продажів. Але це не буде впливати на показник прибутку по кожній продажі окремо, для цього є комісії в каналах продажів. Про них трохи далі.

Не враховувати в Доходах. Це такий тип витрат, який ми назвали Вкладені витрати. Вони не будуть напряму вираховуватися з вашого прибутку, бо більшість із них вже будуть враховані в собівартості товару, наприклад, витрати на виробництво, доставка поставок, комісії на канали продажів. А також у цю категорію можна додавати такі витрати як Вивід прибутку!

Привʼязка витрати до складу/магазину
Тепер при додаванні витрати ви маєте можливість вказати, до якого саме магазину відноситься ця витрата, це дозволить вам розділяти та контролювати витрати по вашим точкам продажів.

Комісії на канали продажів
Самі комісії ми додали досить давно, але тільки тепер змогли дати їм ладу. Тепер всі комісії відразу вираховуються з прибутку з продажу і сумуються в статистиці, а у вас зʼявилась можливість вказати, як саме ви хочете “списати” ці гроші з вашого рахунка: Вручну, автоматично створювати витрату чи просто зараховувати на рахунок за вирахуванням комісії.

Тобто, наприклад, ви продали на Розетці товар за 2000, вона бере з вас за цей продаж 15%, тобто по факту ви повинні з прибутку на цей продаж відняти ще 300 грн. Але поповнюєте баланс у розетці ви, скажімо, 1 раз на 2 тижні. Тому зручно вказати в каналі продажів комісію 15% з ручним списанням. З прибутку саме на цей продаж вирахуються ці 15%, а баланс ви зрівняєте після внесення витрати в категорію Комісія з типом Не враховувати в доходах, щоб не було двійного списання витрат від прибутку. А якщо вам ще потрібно врахувати комісію, яку Розетка забирає за переказ вам грошей, то це можна зробити, створивши рахунок Розетка з комісію за поповнення.

Оновлені звіти
На фоні глобальних перерахунків всіх фінансів довелось переробити й розділ Звіти та Віджети на головній. Головна зміна полягає в додаванні так званих Вкладених витрат, тобто витрати, які вже враховані в собівартості, чи вже відняті від прибутку при додаванні продажу і їх не потрібно знову враховувати в підрахунку Прибутку.

А також тепер у звітах є можливість подивитися ваші показники в розрізі Складів, Каналів продажів чи навіть Клієнтів.

Розподілення вартості доставки поставки по товарам
Раніше у нас вартість оплати доставки за поставку рівномірно розподілялась по всім товарам. Зараз ми змінили формулу і товар, який коштував дорожче, візьме на себе більшу частину оплати за доставку. Але це все одно може не відповідати дійсності, тому тепер у вас є можливість змінити вручну вартість доставки на кожен товар.

Інші оновлення
► Покращення інтерфейсу
► Масова передача залишків на Prom та Розетку
► Підтягування ТТН з прому в замовлення
► Фільтри в Історії
► Перевірка платного зберігання для ТТН створених не через наш сервіс
► “Разом” для кожного компонента при виробництві
► Автоматична фіскалізація в момент переказу з Не оплачено на Рахунок

Ось таке оновлення вийшло. Ще раз перепрошую за довгий та важкий текст, але ми в перший же день отримали десятки звернень з проханням пояснити, тому довелось все це трошки описати.

Працюємо далі! Сподіваюсь, скоро ми вже побачимо Instagram, OLX та ще багато цікавого!

Всім миру та процвітання!

26.07.2024