Вирішив завести окрему рубрику на своємуTelegram-каналі про бутстреппінг-проекти, які запускаються і ростуть самостійно! Такі стартапи дуже сильно мене надихають.

Ahrefs – це SaaS сервіс, який допомагає сеошникам з усього світу збільшувати трафік з пошукових систем. Точніше сказати, це великий набір інструментів для пошукової оптимізації: аналізу посилань на свій сайт, на сайти конкурентів, підбір ключових слів і багато іншого. Я цим сервісом користувався, виявляється, практично з моменту його заснування, як раз в ті часи теж активно займався SEO.

Заснував його українець Дмитро Герасименко разом зі своїм одногрупником Ігорем Піковець, в 2011 році. Ідея сервісу для Дмитра не була нова, він зі шкільних років цікавився пошуком і індексуванням і навіть запустив невеликий пошуковик за документами, який отримував непоганий трафік. На цьому трафіку у нього виходило якийсь час заробляти на продажу книг. Але тривало це недовго, і через якусь помилку полетів сервер і всі дані загубилися, а бекапів не було.

Якийсь час Дмитро працював програмістом на C# і PHP, на українські та американські компанії. На зароблені гроші йому вистачало грошей вести скромний спосіб життя і наймати фрілансерів на реалізацію своїх ідей і проектів. Так він поступово набирав свою команду і рухався до реалізації своїх задумів.

З 2007 року не закінчивши університету з головою занурився в пошукову оптимізацію. Ніша в світі була нова і там відкривалися великі перспективи, якими хлопці і скористалися. За словами Дмитра, в запуск проекту вкладав тільки власні кошти і більшість грошей пішло на оренду серверів.

Після запуску Ahrefs, в 2012 році вони переїхали в Сінгапур з Києва, і до цього моменту у них вже працювало 7 осіб і доходи наближалися до 1 млн доларів. Це при тому, що на маркетинг вони нічого не витрачали. Як Дмитро говорив у своїх інтерв’ю: вони просто розмістили інформацію про свій сервіс на декількох профільних форумах, і далі все пішло по сарафанному радіо. У них досі немає команди продажників.

З першого дня вони були повністю зосереджені на якості свого продукту та наданих даних. Їх головна конкурентна перевага була в тому, що вони оновлювали свої дані кожні 15 хвилин, а найближчі їх конкуренти це робили раз на місяць. Потрібний продукт, хороша якість – все це допомогло їм вирости шаленими темпами.

Починали вони з тарифами від 20$ в місяць, зараз у них мінімальний тариф 99$, а більшість користувачів платять по 179$. Серед клієнтів у них Rozetka, Depositphotos, Netflix, Uber, Tripadvisor і безліч інших відомих компаній, але основну виручку все одно отримують від малого бізнесу.

У 2019 році їх дохід склав $51 млн, а до кінця 2021 року планують досягти $100 млн ARR (постійної виручки).

Конкурент для Google

Але, що ще дуже цікаво і надихає, це те, що хлопці вирішили кинути виклик самому Google, а саме їх пошуковику. Зараз їх команда активно працює над створенням свого анонімного пошукача, який не буде збирати інформацію про користувачів, а видавати результати пошуку і рекламу тільки на основі пошукових запитів, а не даних профілю користувача.

А також в їх планах 90% прибутку від реклами в новому пошуковику віддавати власникам сайтів, тобто творцям контенту. Пошуковик гугл приносить десь 100 млрд доларів на рік. Ви уявіть, який би у нас був світ, якби 90 млрд цих грошей розподілилося серед звичайних людей: журналістів і власників сайтів?

З огляду на, що зараз їх сервіс Ahrefs, по суті, вже індексує практично весь Інтернет не гірше гугла, у них вже є непогана база для старту!

Загалом завдання мега амбітна і важка, побажаємо їм тільки удачі!

“Вирішувати великі проблеми легше, ніж маленькі” – сказав колись один із засновників Google Сергій Брін.

Схожий запис