Як почати продавати на Розетці: покрокова інструкція і лайфхаки

ROZETKA – найбільший онлайн-рітейлер і маркетплейс (майданчик для продавців) в Україні. Продавати свої товари і послуги на сайті «Розетки» можуть власники звичайних і онлайн-магазинів, виробники, імпортери і дистриб’ютори. Також можна продавати вживані (Б/у) і відновлені (Refurbished) товари. Єдиний виняток робиться для дропшиперів – з лютого 2020 року ROZETKA припинила з ними співпрацю.

На офіційній сторінці ROZETKA вказані привабливі для сторонніх продавців цифри:

  • щодня сайт відвідують 2,5 млн осіб,
  • 81% покупців повертаються на «Розетку»,
  • за місяць продається більше 500 000 + товарів,
  • покупцям Маркетплейса доступні послуги колл-центру» Розетки ” та інформування про статус замовлень за допомогою e-mail повідомлень і SMS.

Природно, користування всіма “плюшками” не безкоштовно. Робота з» розеткою ” обходиться продавцям в 100 грн. щомісяця. Також за кожен проданий товар Маркетплейс отримує від 4 до 35% від його вартості. Роялті залежить від виду реалізованої продукції. Найнижчі відсотки знімаються при продажу мотошин, автодисків і мотоциклів. Найвища роялті на послуги з обслуговування побутової техніки та електроніки. 30% від вартості кожного товару платять продавці піротехніки.

Повний список категорій із зазначенням розміру відсотків висилає менеджер «Розетки» після того, як ви залишите на сайті заявку про співпрацю. Але про все по порядку.

Скріншот листа із зазначенням роялті від менеджера ” Розетки»

Щоб почати працювати на ROZETKA Маркетплейс, треба відкрити офіційний сайт «Розетка» в меню з правого боку сторінки знайти розділ “Партнерам”, клікнути на пункт “продавати на розетці” і заповнити заявку про співпрацю в якості незалежного продавця, клікнувши на активне слово “заявка ” в першому реченні сторінки « як стати новим партнером компанії “Розетка”».

Скріншот сайту з потрібним розділом для початку співпраці

Після ви опинитеся на головній сторінці розділу ROZETKA Маркетплейс, де прочитаєте про переваги співпраці з «Розеткою», ознайомитеся з 4 головними етапами для початку продажів і зможете відразу ж пройти перший з них – заповнити заявку.

Скріншот з офіційного сайту ROZETKA Маркетплейс

Крок 1. Заповнюємо заявку

Реєстрація продавця на “Розетці” – Крок 1
Реєстрація продавця на “Розетці” – Крок 2

Коли ви заповните заявку, протягом доби вам подзвонить менеджер «Розетки» і задасть кілька питань про характеристики і кількості товарів, які ви плануєте продавати. Якщо ви не збираєтеся реалізовувати щось із забороненого списку-підакцизну продукцію (алкоголь і сигарети, в тому числі, електронні), холодну зброю, наркотики, ліки, банківські картки, товари з емблемою ROZETKA – менеджер запропонує Вам співпрацю і вишле на вказану в заявці e – mail анкету нового продавця. Її треба заповнити.

Перша частина анкети продавця
Друга частина анкеті продавця

Щоб створити назву і логотип нового магазину, треба керуватися порадами, зазначеними в додатку до анкети або в розділі сайту Маркетплейса «Назва та логотип магазину».

Особливо складного в процедурі створення назви магазину Немає-Важливо не згадувати слово ROZETKA, назва вашої компанії, бренду товарів, Ваші контактні дані і так далі.

Тобто такі назви, як ROZETKA_bag, Louis Vuitton та Bag.ua будуть забраковані. А ось Stylish B. цілком підійде.

Для створення логотипу можна користуватися будь-яким графічним редактором. Логотип повинен бути гранично простим. Бажано, щоб він складався з 2-3 кольорів і хоч якось відповідав назві магазину (наприклад, містив аналогічні букви). Коли будете зберігати картинку в графічному дизайні, пам’ятайте, що формат зображення логотипу – .png або.jpeg, а розмір – 946х354 пікселів.

Що стосується назви юрособи або ФОП – «Розетка» не співпрацює з фізособами та ФОП першої групи, які не мають права на торгівлю в Інтернеті.

А щоб отримати посилання на прайс-лист XML/YML, треба зробити другий крок.

Крок 2. Готуємо прайс-лист товарів

У розділі «Експорт прайс-листа товарів» вказано чотири варіанти отримання заповітного прайс-листа в потрібному форматі:

  1. Експортувати товари з сайту інтернет-магазину, для чого знадобиться допомога сисадміна або програміста.
  2. Эекспортувати товари з сайту на платформі Prom.ua. Для цього треба скористатися додатком «Робота з Розеткою». Це ж додаток дозволяє відстежувати замовлення з “Розетки” в кабінеті Prom.ua.
  3. Якщо магазин працює в 1С, технічний фахівець може експортувати товари в потрібний формат.
  4. Створити прайс-лист за допомогою сервісу Price creator. Доступ до сервісу дає менеджер «Розетки» до укладення договору про співпрацю. Оскільки робота з Прайс креатором підходить продавцям без власного інтернет-магазину і профілю на поромі, розглянемо його докладніше.

Також можна використовувати будь-які сторонні ресурси і програми, які дозволять сформувати XML прайс-лист з каталогом товарів.

Інструкція по створенню прайс-листа для ROZETKA в Pricecreator

Після реєстрації на сервісі ви потрапляєте на головну сторінку Прайскреатора, а потім знаходите в меню з правого боку сторінки верхній рядок «управління товарами», клікаєте на неї і вибираєте розділ «категорії і товари магазину». Після цього натискаєте зелену кнопку «Додати категорію». Відкриється поле категорій, яке необхідно заповнити перед створенням карток товарів.

 

Перший етап роботи з Price creator

Створюємо категорію товарів

Наприклад, ви продаєте Жіночі сумки та інші аксесуари. Для початку треба визначитися з двома видами категорій – для вас і для «Розетки». Категорія для вас може бути названа як завгодно: наприклад, «мої сумочки». Щоб визначити правильну категорію для»Розетки”:

  • зайдіть на офіційний сайт,  
  • вбийте в рядок пошуку ” Жіночі сумки», 
  • відфільтруйте товари, щоб були тільки від ROZETKA, без інших продавців,    
  • клікніть на картку товару,
  • подивіться назву категорії без вказівки бренду – саме ця вам і буде потрібна.
Пример определения нужной категории на «Розетке» 

Перший етап створення категорії

Коли ви вкажете обидві категорії і натиснете кнопку «Зберегти», праворуч на сторінці з’являться всі можливі параметри, які є на сайті для зазначеної категорії. Ці параметри будуть в картках товарів створеної категорії. Деякі з них прописуються вручну, деякі можна вибирати із запропонованих списків. Залиште галочки навпроти тих параметрів (мінімум двох), які плануєте вказувати.

Зліва з’явиться список параметрів вашого магазину. Ви можете також вибрати із запропонованого списку один або кілька, якщо їх немає в списку параметрів «Розетки», а для ваших товарів вони важливі.

Після цього знову натискаєте кнопку «Зберегти». Категорія готова.

Параметри нової категорії

Створюємо картки товарів

Після створення категорії повертаєтеся в розділ “Категорії та товари магазину”. У списку бачите нову категорію і натискаєте на значок із зображенням кошики. Після цього відкривається категорія і з’являється можливість додати картки товарів. Для цього треба натиснути на кнопку «Додати товарну позицію».

Іконка товарів в категорії
Перший етап створення картки товару

Як заповнити картку товару

У картці є обов’язкові і необов’язкові для заповнення поля. Оскільки обов’язкові не відзначені звичною зірочкою ( * ), перед заповненням картки ознайомтеся з цим списком, в якому ми промаркіруем червоним обов’язкові поля і зеленим – необов’язкові, а також коротко розповімо про вимоги до їх заповнення:

  1. «Назва». Створюється у форматі Тип-Бренд-Модель-колір-Характеристики-Артикул.
  2. “Назва укр”. 
  3. “Код / Код товару / Артикул ” – набір букв і / або цифр, які ви використовуєте для ідентифікації своїх товарів.
  4. Вендор-назва бренду або виробник.
  5. Ціна.
  6. Кількість.
  7. Наявність.
  8. Повний опис російською.
  9. Повний опис українською.

Після заповнення всіх полів треба натиснути кнопку “Зберегти”, після чого відкриється список параметрів “Розетки” і вашого магазину, зазначених при створенні категорії.

Пример-1 заполненных полей карточки товара
Приклад-2 заповнених полів картки товару

Вкажіть всі необхідні параметри і натисніть кнопку «Зберегти характеристики». Якщо якісь параметри «Розетки» виявилися зайвими або ви хочете додати додаткові, натисніть кнопку «Налаштувати» в нижній частині списку «Вибрані параметри для показу».

Пример-1 заполнения параметров товара
Приклад-2 заповнення параметрів товару

Під кнопкою “Зберегти характеристики” є поле для завантаження фотографій товару: можна вказати урл, перетягнути або вибрати фото зі збережених на ПК.

Приклад завантаження фото товару

У картці товару повинна бути мінімум 1 фотографія. Максимум – 15 фото. Все-чіткі, не розмиті. Розміри зображень – від 200 до 4000 px по ширині і висоті, оптимальний – 1000 px. Допустимі формати файлів -.jpeg/.jpg,.gif,.png. Максимальний розмір – 10 Мб.

Як перевести картки товарів у формат XML

Виберіть пункт в меню “Вивантаження в XML”, після чого відкриється список всіх ваших товарів. Щоб додати товари до вивантаження XML, поставте галочку у відповідному стовпці. Потім зверніться до менеджера по роботі з новими продавцями, зателефонувавши або написавши йому на e-mail, щоб товари пройшли модерацію.

Приклад переведення картки товару у формат XML

Крок 3. Укладення договору

Коли Ваш прайс-лист товарів в XML буде готовий і схвалений менеджером, Ви зможете перейти до третього пункту для початку роботи на «Розетці» – укладення договору.

Для цього завчасно підготуйте пакет документів, отримайте електронний цифровий або кваліфікований підпис (ЕЦП або КЕП) та зареєструватися в сервісі «Вчасно», де здійснюється підписання договору з ROZETKA. Послуга укладення договору через цей сервіс для партнерів «Розетки» безкоштовна.

Документи для ФОП:

  • копії або скани всіх сторінок паспорта з будь-якими відмітками,
  • свідоцтво або виписка про реєстрацію,
  • довідка з банку про відкриття рахунку.

Документи для юр особи:

  • копії всіх сторінок статуту,
  • виписка про реєстрацію або свідоцтво,
  • протокол про призначення директора з круглою кольоровою печаткою підприємства, 
  • довідка з банку про відкриття рахунку,
  • довідка про вартість чистих активів або рішення про зняття обмежень на підписання договору з “Розеткою”. 

Чотири варіанти отримати ЕЦП / КЕП:

  1. Звернутися за допомогою до кваліфікованих постачальників електронних довірчих послуг, список яких вказано на «Розетці».
  2. Звернутися до відділення Державної фіскальної служби (не забудьте взяти флешку).
  3. згенерувати ключ ЕЦП в “Приват24”, якщо в цьому банку у вас відкритий розрахунковий рахунок для ФОП.
  4. Скористатися Mobile ID і отримати SIM-карту з ключем ЕЦП, докладніше про умови можна дізнатися у вашого мобільного оператора.

Коли ви передасте менеджеру всі необхідні документи, почнеться процес підготовки до укладення договору. На це піде до 2 робочих тижнів. В цілому ж від моменту початку підготовки до співпраці до старту продажів на ROZETKA Маркетплейс може піти до 2 місяців.

Крок 4 і завершальний-активація магазину

Коли договір буде підписаний, поповніть баланс в особистому кабінеті на «Розетці», після чого ваш магазин буде активований.

Поповнити баланс можна через банківську касу, термінал або систему LiqPay, вказавши в призначенні платежу номер рахунку, а також номер і дату договору. 

На цьому все?

Майже. У “Розетки” є певні вимоги до продавців на Маркетплейс. Вони повинні:

  • Максимально оперативно зв’язуватися з покупцями при надходженні нових замовлень. У ROZETKA навіть є певна формула: ідеально – до 30 хвилин, Нормально – до 2 годин, погано – до 24 годин, Неприпустимо-більше 24 годин. Зрозуміло, у вихідні дні і ночами цієї формули можна не дотримуватися.
  • Виконувати замовлення швидко і якісно.
  • Пропонувати різні способи оплати за товари.
  • Ретельно стежити за наявністю товарів, щоб не скасовувати замовлення через відсутність потрібних товарних позицій і не ризикувати аккаунтом, який може бути заблокований. Контролювати кількість товарів можна за допомогою платних і безкоштовних сервісів. Наприклад, HugeProfit дозволяє вести облік залишків товару, створити клієнтську базу, стежити за доходами і витратами магазину. 
  • Реагувати на всі негативні відгуки покупців.

А чи вартий результат таких зусиль?

Вирішувати вам. На закінчення-дві свіжі новини про “Розетку”, які дають уявлення про перспективи цієї компанії:

  1. У березні 2021 року стало відомо, що Rozetka планує створити власну платіжну систему і чекає видачі ліцензії на проведення таких операцій. Це дозволить покупцям оплачувати замовлення в один клік, як в Amazon.
  2. З осіні 2019 року «Розетка» працює на території Молдови. Дуже ймовірно, що незабаром відбудеться вихід компанії і на інші зарубіжні ринки.
Схожий запис