Я цю замітку планував вже давненько, а тут ще недавно почав читати бестселер “Думай повільно вирішуй швидко”, Даніеля Канемана, який з перших же сторінок підтверджує всі мої слова і здогадки. Зокрема про те, як наш мозок може видавати бажане за дійсне, і як ми можемо самі себе обманювати, навіть не здогадуючись про це. 

Тому вирішив більше не відкладати, а описати ще одну цікаву ситуацію в одному з наших бізнесів. 

У нас з друзями є магазин іграшок, який ми не так давно відкрили. Я вже згадував про нього в статті: Як ми відкривали магазин, а ще й запустили стартап. По суті, завдяки цьому магазину і саме для нього ми почали роботу над нашим сервісом по складського та фінансового обліку HugeProfit

Як нам здавалося, в цілому наш бізнес був цілком успішний. У нас йшли продажі і в магазині, і через сайт, Instagram, різні маркетплейси. Ми платили досить велику оренду, супутні витрати, зарплату продавцям, закуповували товар.  Бували дні, коли продажів в магазині було ну дуже мало, а бувало, що прямо відмінно. Кількість нових покупців в магазині поступово зростала, ми видавали людям членські картки кожен день. Дуже сильно чекали новорічних свят, так як вважали, що в цей час магазин компенсує всі витрати з лишком. І коли дочекалися цих свят, людей в магазин, і правда, заходило досить багато, продажі нас радували! Загалом, бізнес йшов і начебто непогано 🙂

Але проблема була в тому, що фраза “начебто все непогано” була побудована чисто на відчуттях, причому відчуття у різних партнерів були різні:)

  • Продажі є? 
  • Є! 
  • Клієнтів стає більше? 
  • Звичайно! 
  • Грошей вистачає?
  • Ну бували складні місяці, але, в цілому, вистачає, начебто! 
  • Ну так значить, що все відмінно? 

А ось і ні… бізнес не терпить приблизності в цифрах. Все повинно бути чітко! І якщо ви не можете точно відповісти на запитання:

  • Скільки ви заробили за вчора, тиждень, місяць?
  • Який ваш валовий прибуток?
  • Скільки у вас витрат було за минулий місяць?
  • А куди ці гроші пішли?
  • Який канал продажів найприбутковіший?

То, швидше за все, Бізнес ваш довго не протягне або, як мінімум, ви не можете повноцінно розвиватися, а просто зробили собі самозайнятість на якийсь час, поки не збанкрутуєте.  

Наш сервіс з фінансового та складського обліку, природно, розроблявся не один день. Багато розділів ми запускали і продовжуємо запускати поступово, так би мовити, по ходу справи. З цієї причини, розділ звіти у нас з’явився практично через рік після відкриття магазину, і коли ми його ввели і відкрили власні звіти, нас чекав неприємний сюрприз.

Як з’ясувалося у нас не все так добре, як здавалося:

  1. Ми 9 з 12 місяців працювали в мінус! Можете не вірити, але, на жаль, так і було… ви запитаєте: як це можна було не помітити? Як виявилося, легко. Продавалися товари з великою ціною, але досить маленькою прибутком. Тобто виручка хороша, але валовий прибуток слабка. Замість більш дорогих товарів, закуповувалися дешевші, і вільні гроші ніби як залишалися на руках. Також 3 прибуткових місяці, які чергувалися зі збитковими, частково маскували збитки, ну і т. д.
  2. Продажі з магазину навіть на 30% не покривали витрати, пов’язані конкретно з магазином (оренда, комунальні витрати, ЗП, Заміна килимків, Інтернет і т.д). Всі витрати магазину покривалися за рахунок інших каналів продажів.
  3. Прибуток в сезон новорічних свят істотно зросла, але при цьому все одно не змогла покрити витрати, безпосередньо пов’язані з обслуговуванням фізичної точки навіть за один місяць;
  4. Приріст клієнтів, природно, був, але більша частина продажів була все ж за рахунок постійних клієнтів. При такій швидкості приросту нових покупців нам би знадобилося мінімум 3-4 роки, щоб доходи з фізичного магазину покривали хоча б місячні витрати, не кажучи вже про прибуток.

Після навіть поверхневого вивчення звіту стало зрозуміло, що тримати фізичний магазин з такою вартістю оренди абсолютно не вигідно. Всі наші канали продажів замість того, щоб приносити нам прибуток, тільки намагалися якось заткнути дірку витрат під назвою “оренда”.

Дивлячись на всі ці цифри, мозок все одно не хотів це приймати.

Ну як же так … у нас стільки покупців, стільки клієнтів, які люблять наш магазин, ми ж, начебто, тягнемо його! Ну, може, це через карантини? Може, якщо переконати орендодавця знизити оренду, магазин стане вигідніше? Може, якщо знизити зарплату продавцям стане вигідніше?

На жаль, цифри безжальні. Навіть якби орендодавець знизив орендну плату вдвічі, а відвідувачів в магазині подвоїлося, то ми все одно навіть в нуль б не вийшли. А як ви розумієте подвоїти потік клієнтів в маленькому спальному районі в маленький магазин, де за рік в принципі про нас вже і так все знали – досить складно. А про знизити оренду вдвічі я взагалі мовчу.

Тягнути величезну оренду в невигідному районі за рахунок інших каналів продажів – безглуздо. Краще ці гроші пустити на розвиток інтернет-магазину або інших каналів продажів. Тому постало питання про переїзд магазину в більш дешеве приміщення. 

І на щастя, нам пощастило, досить швидко ми знайшли нову торгову площу з орендною платою в 3 рази менше і в досить перспективному районі! Будемо сподіватися, тут нам пощастить більше! Так що підписуйтесь на мій телеграм-канал і запасіться попкорном. 🙂 

Ввести облік потрібно будь-якому бізнесу, Статистичний аналіз і особисті відчуття краще не змішувати. Такі фрази, як:” Я все тримаю в голові і все контролюю “ – ні до чого доброго не приводять. Добре, що ми вели облік весь цей рік і змогли в підсумку проаналізувати зібрані дані. Інакше, в якийсь момент ми б виявили, що в магазині немає Товару, а в касі немає грошей.

Так що, якщо ви ще не почали, то терміново починайте вести повний облік в своєму бізнесі!

Всім гарних продажів і успішного бізнесу!

Схожий запис