Я вже якось згадував, що ділюся виключно своїм досвідом, і не претендую на істину в останній інстанції. Кожен робить висновки і приймає рішення сам 🙂

Хочу розповісти вам про один з найнеприємніших моїх бізнес-кейсів, який змусив мене повністю поміняти погляди на ведення бізнесу. Ось чому складно вчитися на чужому досвіді, а на своїх шишках знання якось засвоюються швидше…

Швидше за все, у багатьох, хто займався якимось бізнесом, бували ситуації, коли б’єшся-б’єшся над якоюсь справою, а воно “не вистрілює”. Ну не виходить заробити мільйон в перший рік запуску свого бізнесу, хоч убий 🙂 і хочеться все кинути і піти.

Як писав інвестор Дмитро Томчук:
“Я знав поважного бізнесмена, який закрив нараду директорів, і заодно компанію, словами: «Мені вже двадцять п’ять, а «Бентлі» ще немає. І з такими прибутками «Бентлі» мені, здається, і не світить. Через вас, козлів”»”

Кілька років тому на американському ринку ми запускали один новий продукт. Товар перспективний, конкуренція дуже низька і спочатку здалося, що з цим товаром, ми якраз зможемо заробити той бажаний “мільйон”. Налагодили виробництво в Україні, виготовили першу велику партію, відправили в США. І стартували продажі…

Але якось справа не злетіла відразу, лежить товар на складах, а продажу 1-2 в тиждень. А зі слів продавців успішного успіху, все повинно прямо вистрілити! З горем навпіл розпродали одну партію, спробували другу, але ситуація приблизно така ж. Метушні багато, а прибутків майже немає. Посмикавшись ще якийсь час, вирішили більше не відправляти ці товари в Штати і продовжили його продавати потроху в Україні.

Через кілька років вирішив знову трохи промоніторити ситуацію з цим товаром на ринку в США. І що ви думаєте? Ситуація там докорінно змінилася. Це дійсно був відмінний товар, можна сказати “той самий”. Замість порожнього ринку з млявими продажами там з’явилися десятки конкурентів з шикарними продажами у кожного. Зараз вони роблять обороти в сотні тисяч доларів.

Тобто ми були у самого витоку цього тренда і могли б зайняти лідируючу нішу на ринку і отримати всі вершки від зростаючої популярності товару. А тепер це високо-конкурентний ринок, куди “новому” гравцеві досить складно влізти.

Ось так, через якийсь крок наївності ми упустили відмінну можливість. Висновки робіть самі 🙂

Схожий запис