Онлайн-магазини в Instagram – це місце, куди приходить аудиторія, зацікавлена в покупці унікальних, ексклюзивних товарів. Ви не повинні орендувати кімнату, щоб почати свій власний бізнес в Instagram. Все, що Вам потрібно зробити, це створити бізнес-рахунок для магазину, зайнятися його «пакуванням» та просуванням

Бізнес в Інстаграмі: як почати?

Перш за все, оберіть нішу, засновану на ваших інтересах. Які продукти Ви можете запропонувати? Після того, як ви придумали, зробіть аналіз конкурентного середовища. Знання ринку допоможе вам визначити подальшу стратегію, зрозуміти цільову аудиторію і продумати як спілкуватися з нею. Зробіть чесність і відкритість своїми перевагами, розповідайте про вартість матеріалів, про доставку, додаткові витрати.

Дайте відповідь на наступне питання: що роблять конкуренти, щоб залучити нову аудиторію і зберегти стару? Постарайтеся припустити, скільки грошей вони витрачають на контент-маркетинг? Які типи контенту та формат вони використовують у постах?

Щоб зрозуміти, чи актуальний ваш продукт, в Інтернеті існують спеціальні сервіси, такі як Google Trends, які дозволяють аналізувати популярність запитів в Інтернеті.

Зробіть детальний портрет вашої цільової аудиторії: вік, стать, інтереси, в якому місті вони живуть, який дохід у них є, які життєві цінності? Було б корисно знати, які страхи є у цих людей? Це допоможе створити відповідний для них зміст, знати тези, які вимагають спеціального уточнення.

Вибір ніші: які продукти популярні?

Майте на увазі, що попит на певні товари постійно змінюється, інтерес збільшується, потім затухає. У Instagram ми йдемо на ексклюзивні, а не споживчі товари (творчі меблі, дизайнерський одяг і прикраси, подарунки ручної роботи тощо)

Популярні ніші для товарного бізнесу в Instagram:

  • стиль та мода: одяг, аксесуари, прикраси, білизна
  • красота: Косметика, бьюті-гаджети, бьюті-послуги, парфумерія
  • вироби для дітей: одяг, навчальні іграшки, меблі
  • фітнес: Одяг для занять, правильне харчування
  • стиль життя: товари для подорожей, домашній декор, еко-товари

Якщо Ваш продукт якісний і унікальний сам по собі, успіх гарантовано.

Брендинг і ідентичність: як створити профіль?

Завданням брендингу є формування іміджу та думки про ваш магазин, продукти, послуги.

Нікнейм. Він повинен бути коротким, пам’ятним, легким для сприйняття і відтворення, а також унікальним. Краще віддати перевагу асоціаціям, скороченням, цікавим комбінаціям, ніж писати нудне @odyah_kiev

Аватар. Вибирайте контрастні, пам’ятні, зрозумілі на погляд картини. Добре, якщо у вас є фірмовий логотип. Уникайте малих шрифтів, а також розгляньте формат кола. Користувач не повинен напружуватися, щоб подивитися на ваш аватар. Уникайте потокових фотографій, інших логотипів та зображень Google. Краще використовувати онлайн-фоторедактори або підключати для роботи над дизайном дизайнера.

Опис профілю (шапка). У полі ім’я прийнято писати те, що ви пропонуєте вашій аудиторії (приклад «коктейлі і торти – м. Чернівці»). Ось ваші ключові слова, які користувачі можуть знайти у пошуку. Для опису профілю дається 180 символів. Пам’ятайте, цей текст для холодної аудиторії, яка щойно підписалася на ваш обліковий запис.

  • хто ви?
  • що ви робите?
  • чому я маю підписатися на вас?

Ваше завдання – мотивувати користувача прокручувати нижче, розповідати про свої послуги, стимулювати інтерес. Також людина повинна легко знайти з вами зв’язок, будь то номер телефону, мессенджер або персональний сайт.

Візуальний зміст. Не забувайте, що Instagram є, перш за все, візуальною соціальною мережею. Люди не будуть тиснути на пошту, якщо її не зацікавить візуально. Зробіть свій акаунт живим, визначте, який колір буде основним і який – вторинним.

Використовуйте подібний фон або яку-небудь фішку, яка поєднує всі Ваші фотографії. За можливості дотримуйтеся стилю обробки фотографій та основних кольорів профілю. Це допоможе у спеціальних додатках для планування стрічки.

Продукти на фото повинні бути такими, якими вони були б в житті, тому фільтри суворо заборонені.

Природність і простота — це тривала тенденція. Мінімалізм — стиль, в якому людина виходить на перший план. Увагу людей найчастіше привертають обличчя та тіла. Якщо Ви хочете залучити покупця, візьміть фотографію свого товару з обличчя, якщо це доречно у Вашій ніші.

Тематичні історії (хайлайтс). Для того, щоб донести більш детальну інформацію до свого покупця, можна використовувати тематичні історії. Вони відображаються під описом. Ви можете додавати ціни, інформацію про акції, умови доставки або огляди. Якщо поставити їх в одному стилі з профілем, то вони виглядатимуть ще привабливішими.

Як вести профіль?

Правий оформлений профіль — половина діла. Наступним кроком є зміст.

Контент-маркетинг. Виділіть для себе основні правила спілкування з підписниками. Щоб зацікавити сучасного користувача, не слід займатися агресивним просуванням товарів. Сучасна етика продає «від людини до людини». Люди зацікавлені знати історію, користь чи емоцію прочитаного змісту.

Текст постів повинен бути залучаючим, корисним або таким, що веде до продаж. Ви можете розповісти підписникам, як взаємодіяти з вашим продуктом, публікувати відгуки, розповісти історію бренду, рекомендації по догляду за продуктом, проводити конкурси, ставити питання і спілкуватися з аудиторією.

Якщо на фотографії зображено товар, у користувача не повинно бути труднощів з тим, щоб побачити ціну

Публікації потрібно робити регулярно, для цього Вам допоможуть контент-план і кілька додатків. Оптимальна частота розміщення – 3-4 повідомлення на тиждень.

Історії – дуже хороший і безкоштовний інструмент, який перевершив за популярністю публікації. Вони працюють як нагадування про себе, і у зв’язку з цим марка стає впізнаваною. У історії можна розміщувати інформацію про нове надходження товару, промо-акції, відео-огляди продуктів.

У цьому форматі велику роль відіграє постійність. Оскільки час відображення становить всього 24 години, користувачі зацікавлені в тому, щоб не пропустити нічого важливого і переглянути вміст. Викладати їх краще три-чотири рази на день.

Типи контенту. Контент в Instagram можна розділити на той, що продає, інформаційний та розважальний. Кожен з них має свою функцію. Існує багато варіантів, їх потрібно оптимізувати під свою цільову аудиторію. Детально проаналізуємо кожен:

Інформаційний контент

Це тип змісту, який створює довіру до цільової аудиторії. Підписники бачать, що ви професіонал у вашій справі. Тут можуть бути пости про успіх Вашої компанії, публікації про життя бренду, процес створення продукту, пости, що розкривають характеристики продукту (популярні питання, порівняння Вашого продукту з продукцією конкурентів, статистика тощо).

Приклад https://www.instagram.com/p/Cg84zq0lunW/ 

Розважальний контент

Це емоційні, жваві пости, які звертаються до аудиторії. Такий контент залучає абонентів, підвищує їх лояльність. Розважальні пости повинні легко читатися. Конкурси, розіграші, мотиваційні пости, цікаві інфоповоди, інтерв’ю з відомими особистостями або мікро-знаменитістю.

Приклад https://www.instagram.com/p/Cg2BaSUtKZ9/ 

Контент, що продає

Винятків немає: контент, що продає повинен бути таким же цікавим і живим, як і решта контенту. Цей вид змісту не повинен займати більше 25-30% постів. Пости з продуктом / товаром / послугоюя, важливі деталі, індивідуальний контент з вашим продуктом (UGC), огляди, акції та інформація про знижки – все повинно бути адаптоване до ваших цільових уподобань аудиторії. Тут може бути заклик до акції: «купити товар, написати до директу», «як – отримати знижку 5%» тощо

Приклад – https://www.instagram.com/p/ChXPBJGLexK/

Скільки грошей потрібно, щоб почати інстаграм-бізнес?

Розвиток Вашого бізнесу передбачає наявність коштів на рекламу, колажі з блогерами, а також наявність людей і послуг, які полегшують внутрішні процеси: контент-маркетологи, SMM-фахівці, копірайтери, дизайнери, CRM-система для обліку обороту та ін.

Якщо ви все правильно зробите, то зможете продати товар і за 2-3 місяців зробити з нього прибуток.

Авторка: Владислава Рикова, керівник маркетингової агенції МАВР

Схожий запис