Впровадження функціональних IT-систем в компанії сьогодні є основою розвитку будь-якого бізнесу. Автоматизація окремих процесів, пов’язаних з продажами і взаємовідносинами з контрагентами, дозволяє підвищити якість послуг, тому CRM-системи стали так популярні.

Однак вибрати відповідне програмне забезпечення непросто, оскільки набір функцій, пропонованих такими системами, дійсно широкий. Отже, що слід враховувати при виборі хорошого CRM? Який функціонал вона повинна мати?

Основні вимоги до системи

Головне завдання будь-якої ефективної CRM-системи-автоматизувати ключові процеси побудови довгострокових відносин з клієнтом. Це основа функціонування будь-якої компанії, саме тому подібні системи є відмінною підмогою в побудові відносин з контрагентом.

Що стосується вимог, яким повинна відповідати система, то вони залежать від різноманітних потреб даного підприємства. Варто додати, що величезна кількість різних функцій CRM-систем може сильно заплутати.

Ми склали список найбільш важливих функцій, якими повинна володіти CRM, що забезпечує діяльність компаній з різних галузей. У нього входять:

  •   Збір даних про контрагентів.

Інформація про контрагентів – запорука хороших відносин з клієнтом. CRM-система повинна являти собою велику базу даних, що містить всю необхідну інформацію про ділових партнерів і клієнтів.

Крім того, така система повинна бути доповнена такими функціями, як:

  1. збереження історії контактів з даним клієнтом;
  2. поліпшення зворотного зв’язку;
  3. групування клієнтів;
  4. надання клієнтам статусів і так далі.

Збір усіх детальних даних про клієнтів в одному місці відкриває широкі можливості та перспективи.

  • Планування та координація роботи.

Вбудований календар-одна з функцій CRM, що дозволяє чітко організувати роботу. Призначення співробітникам конкретних завдань, створення подій календаря, а також додавання дозволів забезпечує правильну координацію плану дій.

  • Управління продажами.

Раціоналізація та спрощення процесу продажу також є важливим елементом. Стандартизація пропозицій, а також управління кожним етапом продажів дозволяють підвищити якість і швидкість всього процесу продажів.

  • Можливість генерувати звіти.

Звіти корисні в будь-якій компанії, незалежно від галузі. Інформація, представлена в прозорій і зрозумілій формі, забезпечує постійний контроль над продажами.

Це далеко неповний список того, що повинна вміти гарна CRM-система, однак, це той мінімум, від якого слід відштовхуватися кожному власнику бізнесу.

Схожий запис